E-Ticaret

İnternetten Satış İçin Yapmanız Gerekenler


 

Bir dükkan veya mağaza açmanın gerektirdiği yatırım, planlama, mekan temini, personel gibi konular düşünüldüğünde internet üzerinden satış yapmak girişimcilere birçok bakımdan avantaj sağlıyor. Hemen herkesin yapabilmesi, hemen her yerden yapılabilmesi, minimum sermaye gerektirmesi, personel gerektirmemesi, teorik olarak dünyanın her yerine satış yapılabilmesi ve düşük sabit giderleri sayesinde e-ticaret, dijital çağın girişimcilere en büyük hediyesi kabul ediliyor. Fiziksel bir mağaza ile karşılaştırıldığındaki tüm avantajlarına rağmen, internetten satışın bir ticaret biçimi olduğu, ciddi bir planlama ve hazırlık gerektireceği unutulmamalıdır. İnternetten satış yapmaya başlamadan önce atmanız gereken adımları aşağıda sizin için topladık.

 

Ne Satacağınıza Karar Verin

 

Temin edebileceğiniz ve müşterilerinize sunabileceğiniz ürün veya hizmetleri planlayın. Müşterilerin satmayı düşündüğünüz ürünleri tercih etmesini ve başka bir yerden temin etmek yerine sizden satın almasını nasıl sağlayabileceğinize karar verin. Çok popüler ürünler mi satacaksınız, zor bulunan ürünler mi satacaksınız, uygun fiyat ve ödeme koşullarıyla mı müşteri çekeceksiniz?

 

Hedef Pazarınızı Belirleyin

 

Hedef pazarınızı belirlerken dikkate almanız gereken en önemli unsur lojistiktir. Sattığınız ürünleri müşterilerinize nasıl ulaştıracağınız, satacağınız ürünü, satış fiyatını, ve teslimat süresini doğrudan etkiler. Yerel bir ürünü yurt dışına göndermek istediğinizde kullanacağınız kargo firması, gümrük masrafları, gönderi biçimi, gönderi boyutları, paketleme, maliyet ve teslimat süresi yurt içine yapacağınız satışlardan farklı olarak düşünülmelidir. Özellikle ilk defa internetten üzerinden satış yapacaksanız önce yerel pazarlarda tecrübe kazanmayı düşünebilirsiniz.

 

Hedef Kitlenizi Belirleyin

 

Satacağınız ürün veya hizmetin hedef kitlesini iyi tanımanız; isteklerini, beklentilerini ve ihtiyaçlarını önceden tahmin etmeniz; onlara ulaşabileceğiniz platformları doğru analiz etmeniz büyük önem taşır. Pazarlama stratejinizden, fiyatlandırma koşullarınıza kadar birçok karar müşteri kitlenize uygun bir şekilde verilmelidir.

 

Tedarik Sürecinizi Planlayın

 

İnternet üzerinden satış yapmanız halinde tüm dünyayı potansiyel müşteriniz olarak görebilirsiniz, ama rekabet unsurunun aynı oranda arttığını bilmelisiniz. Fiziksel bir mağazada aynı sokaktaki veya semtteki diğer mağazalarla rekabet ederken, sanal dünyada sizinle benzer ürünleri satan herkes rakibiniz olacak. Bu yüzden güvenilir bir satıcı olmanız tercih edilmeniz açısından büyük önem taşıyor. Söz verdiğiniz ürünü, söz verdiğiniz zamanda, söz verdiğiniz koşullarda müşterilerinize ulaştırmaya hazır olmalısınız. Gelecek talebi karşılayabilmek için stoklu çalışmanız gerekebilir, birden fazla tedarikçiyle çalışmanız gerekebilir. Tedarik süreciniz nasıl olursa olsun, verdiğiniz sözleri tutmaya özen gösterin.

 

Kabul Edeceğiniz Ödeme Yöntemlerini Belirleyin

 

Müşterilerinize ne kadar çeşitli ödeme seçenekleri sunarsanız, o kadar tercih edilirsiniz.

 

         Sanal POS ile aynı bir POS cihazıyla olduğu gibi kredi kartıyla ödeme kabul edebilirsiniz. Birden fazla bankada hesap açtırıp sanal POS alarak müşterilerinize farklı kredi kartlarıyla taksitle ödeme imkanı sunabilirsiniz.

 

Kapıda tahsilat, müşterilerin ürünleri teslim aldıktan sonra ödeme yapmalarına imkan tanıdığı için en çok tercih edilen ödeme yöntemlerinden biridir.

 

Havale ve EFT kabul edebilmek için işinize ait bir banka hesabınız olması gerekmektedir. Müşterilerin hesap bilgilerinize kolayca ulaşabilmesi ve hesap hareketlerinizi güncel olarak takip etmeniz önem taşır.

 

Satış Yapacağınız Platforma Karar Verin

 

İnternet üzerinden satış yapabilmeniz için müşteriler ürünlerinize kolayca ulaşabilmelidir. Kendinize ait bir satış sitesi açmayı tercih etmeniz halinde bir isim seçmeli ve “.com.tr” uzantılı domain adınızı almalısınız. İsim seçerken Türkçe harfler barındırmamasına, kolay akılda kalmasına, harf hatasız yazılabilmesine ve sattığınız ürün veya hizmeti çağrıştırmasına dikkat edin. Kendi satış sitenizin tasarımı ve arama motorlarında üst sıralarda yer almanızı sağlayacak SEO hizmeti için profesyonel yardım almanız gerekebilir. Bu yöntemle kısa zamanda çok sayıda müşteriye ulaşmayı beklemek gerçekçi olmayabilir.

 

İkinci bir seçenek dünyada ve ülkemizde birçok başarılı örneği olan sanal pazar yerlerinden birinde mağaza açmaktır. Bu sayede hem çok sayıda potansiyel müşteriye kolayca ulaşabilir, hem de bu sitelerin müşteriyi ve satıcıyı koruyan ödeme uygulamalarından faydalanabilirsiniz. Bu siteler yapılan satışlar üzerinden belirli komisyon talep eder. En büyük Türk siteleri arasında Sanalpazar.com, GittiGidiyor.com ve n11.com sayılabilir. Dünyadaki en büyük sanal pazar yerleri ise eBay, Etsy ve Amazon‘dur.

 

İhtiyaçlarınıza Cevap Veren Bir E-ticaret Yazılımı Seçin

 

E-ticaret her ne kadar bir ticaret biçimi olsa da, internet ortamında yürütüldüğü için özel bir yazılıma ihtiyaç duyacaksınız. Piyasadaki farklı yazılımları inceleyerek, ücretsiz deneme sürümlerinden faydalanarak ve kullanıcıların yorumlarına başvurarak ihtiyaçlarınıza cevap veren bir paket seçebilirsiniz. Sanal mağazalarınızın tüm işlemlerini ve verilerini emanet edeceğiniz bu yazılımın aynı zamanda işinizi kolaylaştırması ürünleriniz ve satışlarınız arttıkça daha da önem kazanacaktır. Başarılı bir e-ticaret paketi sanal pazar yerleriyle iletişiminizi otomatik olarak sağlamakla kalmaz; müşterilerinizle ve  tedarikçilerinizle iletişiminizi yönetir; stoklarınızı kontrol eder; tüm muhasebe ihtiyaçlarınızı karşılar; birden fazla sitede birden fazla mağazanız bile olsa  satıştaki binlerce ürünü kolayca idare edebilmenizi sağlar.

 

Bir Şirket Kurarak Vergi Mükellefi Olun

 

İnternet ortamında ürün veya hizmet sattığınız ve karşılığında ödeme kabul ettiğiniz için fatura kesmeniz; Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi ödemeniz gerekecektir. Satışa başlamadan önce bir muhasebeci yardımıyla bir şahıs veya limited şirketi kurarak vergi mükellefi olabilirsiniz.

E-İhracat
Amazon Satışlarınızı Nasıl Artırırsınız? SEO ve Reklamların Önemi
E-Ticaret
Gittigidiyor’da Mağaza Açmak için 2021 Güncel Bilgiler
Genel
Meksika’ya E-ihracat Nasıl Yapılır?