E-Ticaret

İnternetten Ne Satacağınıza Karar Vermeden Önce Bu Yazıyı Okuyun


İnternetten satış yapmanın iyi bir fikir olduğuna karar verdiniz. Bir sonraki -ve belki de en önemli- adım ne satacağınıza karar vermek olacaktır. Ne satacağınıza karar verirken size yol gösterecek şu tavsiyelere kulak verin.

 

Kendi hayatınızdan ilham alın

 

Tecrübeleriniz, tutkularınız, hayalleriniz size ne söylüyor? ”Keşke biri şunu satmayı akıl etseydi” dediğiniz bir ürün var mı? Çocuklara, evcil hayvanlara, ekstrem sporlara olan düşkünlüğünüzü ticarete uyarlamak zevkli olmaz mıydı? Babanızın plak koleksiyonu size ilham verebilir mi acaba?

 

Trendleri takip edin ve erken davranın

 

Alışveriş alışkanlıklarımızdan, tükettiğimiz gıdalara kadar hayatımızın hemen her alanında çevremizden etkileniriz. Üstelik internet ve sosyal medya sayesinde artık tüm dünya çevremiz sayılıyor. Değişen trendlerin bir kısmı kalıcı olmayı başarır, diğerleri bir süre popüler olup sonra unutulur. Trendleri yakından takip ederek kazançlı seçimler yapabilir, henüz rekabet artmadan belli bir pazarda adınızı duyurabilirsiniz. Gelişmekte olan bir alanda öncü olmak en iyi reklamdır.

 

İnsanların ne aradığına bakın

 

İnternet sayesinde ne aradığımız hiç bu kadar şeffaf olmamıştı. Arama motorlarına en çok yazılan kelimelere ve bu kelimeleri içeren kombinasyonlara bakın. Ne aradığımız, nasıl aradığımız, yılın hangi zamanı aradığımız gibi verileri ticari başarıya çevirin. Arama motorlarının yazdığınız kelime için size önerdiği diğer seçeneklerden yeni fikirler üretmek için yararlanın.

 

Pazardaki boşluğu doldurun

 

Yurt dışında popüler olan bir ürünü yerli pazara taşımak, hızla yaygınlaşan bir hobinin ülkemizde bulunmayan malzemelerini getirmek, artık kanıksanan bir geleneği yeniden tanımlamak birkaç parlak fikirle mümkün. Nikah şekeri denince aklınıza badem şekerinden farklı yüzlerce fikir geliyorsa doğru yoldasınız.

 

Bir sorun çözün

 

Ülkemizde çölyak hastaları için glutensiz gıda çeşidi hala kısıtlı. Solaklar sağ elini kullananlar için yapılmış olan makasları, bıçakları rahatça kullanamaz. Bunlar gibi sorunları belirleyin ve çözümler sunun. Filmlerin video kasetlerde kiralandığı dönemlerde tek işlevi kasetleri başa sarmak olan bir aletin kapış kapış satıldığını unutmayın. İnsanlar bir sorunun çözümü için para harcamaktan çekinmezler.

 

Tutkuları yabana atmayın

 

Çoğu zaman tutkularımız uğruna ihtiyaçlarımız için harcadığımızdan daha fazla para harcamaya razı oluruz. Tutkularımız bizi motive ve mutlu eder. Özellikle kendi tutkularınıza hitap eden ürünler satıyorsanız, başarı ihtimaliniz daha da yükselir. Antika araba meraklılarının, koleksiyonerlerin, bir spora gönül verenlerin aradığı ürünleri satmak size sürekli talep sağlayacaktır.

 

Sattığınız ürünleri ve müşterilerinizi iyi tanıyın

 

Online alışverişlerde müşteriler bir mağaza görevlisine danışamazlar. Oysa başarılı satış elemanları müşterilerin sorularını cevaplamakla kalmaz, endişelerini giderirler ve karar vermelerine yardımcı olurlar. Sattığınız ürünleri ve hedef kitlenizi iyi tanımanız halinde müşterilerinizin olası sorularını ve endişelerini önceden tahmin edebilir ve onları kolayca ikna edebilirsiniz. Ya iyi tanıdığınız ürünleri satın, ya da sattığınız ürünleri iyi tanıyın.

 

Herkesin sattığını satmayın

 

İnternet üzerinden satış yaptığınızda hem fiziksel mağazalar, hem de sanal mağazalar rakibinizdir. Başkalarıyla aynı ürünü sattığınızda rekabet için tek şansınız diğerlerinden daha düşük fiyata satmak olabilir, ki bunun için büyük miktarlarda ürünü ucuza temin etmeniz veya çok düşük kâr marjıyla satmanız gerekecektir. Oysa ufak ve özel bir hedef kitleye hitap eden bir niş pazar bulmayı başarırsanız veya popüler bir ürünü üzerine değer katarak satabilirseniz rekabet gücünüz artar.

E-Ticaret
Kobiler için E-ticaret Rehberi -II-
E-Ticaret
Özel Günlerde İnternet Satışlarınızı Artırmanın Yolları
E-Ticaret
Girişimcilere Destek Sağlayan Kurum ve Kuruluşlar