E-Ticaret

E-ticarette Mevsim Sonu, Seri Sonu ve Diğer İndirimlerin Önemi


Baharın gelmesiyle tüm mağazalar gibi online perakendeciler de stoklarını elden geçirme ihtiyacı duyar. Akıllı stok yönetimi e-ticarette başarının olmazsa olmazlarından biridir. Yeni sezonda talep görmeyecek olan giyim eşyaları, daha yeni modeli çıkan aletler, modası geçen ayakkabılar, kısa bir süre popüler olup gözden düşen aksesuarlar sitenizde olduğu kadar stoklarınızda da gereksiz yer kaplar. Günümüz tüketim toplumunda hemen her şey yeniliğini çabucak yitirmekte ve müşteriler yaşamın her alanında trendlerin işaret ettiği yeniliklerin peşinde koşmaktadır. Satıştaki ürünlerinizi daha yenileriyle değiştirmiyorsanız, daha fazla satış yapma şansını kaçırıyorsunuz demektir.

 

Mevsime bağlı ürünlerin mevsim sonunda satıştan kaldırılması veya seri sonu ürünlerin elden çıkarılması yaygın bir uygulamadır. Palto veya kabanlar bahar aylarıyla birlikte artık satılmamakla kalmaz, bir sonraki kışa kadar depoda durmaları halinde değerleri gün geçtikçe azalır. Stoklarınızı bu ürünlerden temizlemek hem yeni ürünlere yer açar, hem de atıl duran bir yatırımın kasanıza nakit olarak dönmesine ve yeni ürünlerin alımında kullanılmasına yardımcı olur.

 

Yılın belli zamanlarında yapacağınız bu indirimlere ek olarak, mevsimlerden bağımsız olarak hiç ilgi görmemiş veya artık eskisi kadar çok satılmayan ürünlerinizi belirleyebilir ve özel indirimlerle müşterilerinizin ilgisini çekebilirsiniz. İnternette alışveriş eden müşterilerin büyük bir kısmı özel indirim duyurularını takip ederek her mevsim kazançlı alışveriş imkanlarından faydalanmaktan hoşlanır. Bu indirim  kapsamında belli bir oranda iskonto sunabilir, bir alana bir bedava verebilir, indirim süresince ücretsiz kargo taahhüt edebilir veya elden çıkartmak istediğiniz ürünleri popüler başka ürünler ile birlikte paketleyip uygun fiyata satabilirsiniz.

 

Akıllı stok yönetimi için düzenli olarak stoklarınızı gözden geçirin. Ürünleriniz eskidikçe hem değerleri, hem de satılma ihtimalleri azalır. Stoğunuzdaki ürünlerin bozulma ihtimali var mı? Renkleri solacak mı? Üretici firma bir sonraki modeli piyasaya sürmek üzere mi? Ambalajları tozlanacak, zarar görecek veya değişecek mi? Piyasadaki birçok ürünün içeriği değişmese bile ambalajı değiştirilerek müşterilerin ilgisi çekilmeye çalışılır. Ambalajı reklamlardakinden farklı olan ürünleri satmakta zorlanırsınız veya iade oranınız artar. Değeri gittikçe azalacak veya elinizde kalacak bir ürünü indirimli fiyata, hatta zararına, satmak iyi bir fikirdir. Bu tür ürünleri elden çıkartmak için belirlediğiniz süre yeterli olmazsa fiyatları daha da aşağı çekmeniz gerekebilir. Unutmayın, indirimlerin amacı kâr etmekten çok, daha fazla zarar etmekten kaçınmaktır.

 

Mevsime bağlı olmayan indirim kampanyaları söz konusu olduğunda, satılmayan ürünleri elden çıkarırken tasfiye görüntüsü vererek imajınızı zedelemek istemeyebilirsiniz. Bu durumda Amazon ve Rakuten gibi sanal pazaryerlerinde veya Ebay gibi açık artırma sitelerinde farklı bir ad altında satış yapmayı tercih edebilirsiniz.

 

Zamanı ve sebebi ne olursa olsun tüm indirimlerde sadık müşterilerinize öncelik tanıyın. En eski müşterilerinize, en çok alışveriş yapan müşterilerinize, mağaza kartı sahiplerine veya sitenizin üyelerine indirime girmeden önce haber verin. İndirimi genele duyurmadan önceki hafta sadece onların alışveriş edebileceğini bir e-postayla bildirerek sadakatlerini ödüllendirin.

 

İndirimler şüphesiz siteniz veya online mağazanız için en önemli haber niteliği taşımalıdır. Ana sayfanızda ve pop-up sayfalarla indirimlerinizi duyurun. Sosyal medya hesaplarınızı ve e-posta listenizi kullanarak indirimleri haber verin. İndirimin kısıtlı bir süre için geçerli olacağını ve stokların hızla tükenebileceğini vurgulayın. Geçici fırsatlar hep daha çekicidir. Müşterilerde çabuk ve olumlu karar verme isteği uyandırır. İster fiziksel bir mağazanız olsun, ister bir bilgisayar ekranından satış yapıyor olun, indirime hayır diyebilecek müşteri azdır.

E-Ticaret
Ev Ofis Size Göre mi?
E-Ticaret
İnstagram’dan Müşteri Çekmek İçin 4 İpucu
E-Ticaret
Sanal Mağaza Nasıl Tanıtılır? E-Ticarette Pazarlama