E-Ticaret

E-Ticarette Bilgiye Hükmetmek


İçinde bulunduğumuz çağın kuşkusuz ki en önemli silahlarından biri “bilgi” idi. Fakat, internetin ve bilgisayarın kullanım alanlarının çoğalmasıyla artık “bilgi”ye sahip olmak pek de zor değil ve bu yüzden artık “en fazla bilgiye sahip olanlar” kazanmıyor. Bu tek başına yeterli bir silah değil. Günümüzde artık “bilgiye hükmetmek” en az ona sahip olmak kadar önemli.

Gün boyunca bilgisayarımızda, tabletimizde, cep telefonumuzda birileri bize sorular soruyor; cevaplarımızı kaydediyor; yaptığımız seçimleri hatırlıyor; aradıklarımızı dosyalıyor; kısacası bizi daha iyi tanımak için epey çaba sarf ediyor. Tüm bu çabanın çoğu zaman tek bir amacı var: Bize bir şeyler satmak.

Eğer işiniz e-ticaret ise, sizin de amacınız bir şeyler satmak. Doğru müşteriye doğru ürünlerle, doğru zamanda, doğru mesajla ulaşmaksa en temel ihtiyacınız. Peki ama bunu nasıl yapmalısınız? Bunu yapabilmenizin en kolay yolu şüphesiz ki çağa ayak uydurarak “bilgiye sahip olmak” ve “bilgiye hükmetmek”ten geçiyor. Doğru insanlara, doğru ürünleri, doğru zamanlarda satabilmek için yapmanız gerekenleri sizin için sıraladık:

  1. Bilgiyi Toplamak.

Sanal mağazalarınıza uğrayan her ziyaretçi, o gün alışveriş yapmasa bile, size değerli bilgiler bırakır. Bu bilgileri toplamak önceliğiniz olmalı. Müşteriler hangi ürünlere daha çok ilgi göstermiş; hangi renkler moda; hangi markalar daha çok ilgi görüyor gibi yüzlerce sorunun cevabı müşterilerin mağazanızı ziyaret ederken bıraktığı minik izlerde saklıdır. Doğru şekilde bakıldığında apaçık görülebilen müşterilerinizin bıraktığı bu küçük bilgi parçacıkları sizin için hazine değerinde. Bu bilgileri doğru istatistiklerle toplayın ve baş köşeye koyun.

  1. Bilgiyi Analiz Etmek

Müşterilerinizin mağazalarınızdaki davranışlarını takip ederek elde ettiğiniz bilgi parçacıkları hem hacim, hem de içerik açısından sağlıklı bir şekilde analiz edilmediği sürece size maksimum yarar sağlamayacaktır. Zaten ne demiştik? Artık bilgiye sahip olmak yeterli değil; ona hükmetmek gerek. Elinizdeki verileri analiz edebilmeli ve her bilgi parçasını onunla ilgili birimlere kolay anlaşılır bir dille rapor edebilmelisiniz.

  1. Bilgiyi Kullanmak

Bilge kişiler “bilgi güçtür” demişler ve hemen ardından “kontrol edilemeyen güç, güç değildir” diye eklemişler. Her alanda olduğu gibi ticarette de gücünüzün sırrı elinizdeki bilgiyi kontrol etmekten geçer. İyi bir tüccar müşterilerini tanır. Stoğunu, indirimlerini, ödeme koşullarını tanıdığı bu müşteri kitlesine özel olarak belirler. Yatırımlarını müşterilerinin geçmişteki davranışlarına göre yapar. Siz de elinizdeki tüm istatistikleri birleştirerek verileri doğru kullanın ve sahip olduğunuz bilgiler doğrultusunda bölgesel trendleri, talepte mevsime bağlı artışları, tercih edilen markaları önceden tahmin ederek stoklarınızı doğru zamanda hazırlayın ve ürün yelpazenizi optimize edin.

E-Ticaret
E-Müşteriler Kimlerdir?
E-Ticaret
İnternetten Satışlarda Kazandıran 10 Hareket
E-Ticaret
Pazarlamada E-Postayı Doğru Kullanmanın 9 Altın Kuralı