E-Ticaret

E-Ticarette Başarı İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler


 

Yapılan bir araştırmaya göre online alışveriş sırasında müşteriler her 10 alışveriş sepetinden 6’sını satın almadan bırakıyorlar. Özellikle tecrübeli tüketiciler online alışverişleri sırasında beklentilerini karşılamayan sitelerden veya sanal mağazalardan hızla uzaklaşmakla kalmayıp, bir daha uğramıyorlar. Satıcılar müşterilerin nasıl bir satın alma tecrübesi yaşamak istediklerini bilerek davrandıkları takdirde mağazalarının müşteri trafiğini olduğu kadar tamamlanan satış adedini ve satış başına düşen toplam tutarı artırabilirler. Rekabetin bu kadar yoğun yaşandığı bir ortamda müşteri sadakati,  müşteri memnuniyetinden geçiyor.

 

Satın Almayı Kolaylaştırın

 

Sitenizi veya mağazanızı ziyaret edenlerin aradıklarını bulmalarına ve satın alma işlemlerini mümkün olan en kıza zamanda ve en az adımda gerçekleştirmelerine imkan tanıyan bir tasarımı tercih edin. Müşteri bilgilerini ve daha önce inceledikleri ürünleri saklamanız seçeneğini onlara sunun. Hızlı ve sorunsuz bir alışveriş tecrübesi tekrar gelmelerine sebep olacaktır.

 

Detaylı ve Resimli Ürün Açıklamaları Sunun

 

E-ticaretin doğası gereği müşteriler alacakları ürünü ellerine alıp yakından inceleme imkanından yoksundur. Bu yüzden ürünlerinizin detaylı açıklamalara ve birden fazla açıdan çekilmiş net fotoğraflara sahip olması önem taşır. Potansiyel müşteri alacağı üründen ne bekleyeceğini tam olarak bilirse satın almaya karar vermesi kolaylaşır.

 

Kolay ve Organize Arama Fonksiyonu Sağlayın

 

Müşteriler ürünlerini mantıklı bir şekilde kategorilere ayıran ve kolay ulaşılacak şekilde organize eden mağazaları tercih ederler. Aradıklarını gereksiz yere uğraşmadan bulmalarını sağlayacak bir arama fonksiyonu müşterinin mağazanızda veya sitenizde arama yaparak harcadığı zamanı kısaltır ve müşteri memnuniyetini artırır. Bunun için ürünlerinizi tanıtan anahtar kelimeleri dikkatle seçmelisiniz.

 

Ek Ürünler Önerin

 

Sattığınız bir ürünün kurulumu veya kullanımı için başka ürünlere ihtiyaç varsa bu ürünü satın alan müşteriyi mutlaka uyarın; hatta bu ek ürünlere yönlendirin. Hem daha fazla satış yapma imkanını değerlendirmiş, hem de müşterinizin ürün eline eksik ulaştığında yaşayacağı memnuniyetsizliğin önüne geçmiş olursunuz.

 

Bilgi Güvenliği Önceliğiniz Olsun

 

Müşterilerinin bilgilerini korumaya özen göstermeyen e-ticaret siteleri kendilerine gösterilen güveni boşa çıkartmış olurlar. Artık tüketiciler alışveriş yapacakları siteleri veya mağazaları seçerken diğer kriterlere olduğu kadar, hatta belki daha fazla, bilgilerinin güvenliğine önem veriyorlar. SSL protokolü kullanmayan, müşterinin kredi kartı bilgilerini saklamadan önce onay almayan veya kredi kartının arkasında yer alan güvenlik kodunu kullanmayan satıcılar müşterilerine yeterince güvenli alışveriş imkanı sunmuyorlar demektir. Müşteriler ayrıca kendilerine farklı ödeme opsiyonları sunulmasını tercih ediyorlar.

 

Bağlantıları Test Edin

 

Alışveriş sırasında müşterinizi başka bir sayfaya yönlendiriyorsanız linkin doğru çalıştığından emin olun. Yanlış bir sayfaya yönlendirilen veya hata mesajıyla karşılaşan müşteriler satın almaktan çabuk vazgeçer.

 

Kargo Ücretini Saklamayın

 

Müşteriler satın alma işlemini tamamlayıp ödeme bilgilerini verme aşamasına gelmeden önce kargo ücretinin tam olarak ne kadar tutacağını bilmek isterler. Bu konuda kesin ve doğru bilgiyi müşterilerinize sunun.

 

Tutamayacağınız Sözler Vermeyin

 

Müşterilerinize sattığınız ürünler, iade politikanız, ek ücretler, ürünün kaç günde ellerine ulaşacağı gibi konularda tutamayacağınız sözler vermeyin. İleride sorun yaratabilecek bir konuda başından dürüst olun. Kaçıracağınız bir satış, şikayetçi bir müşteriden daha iyidir.

 

Müşteri Hizmetlerine Önem Verin

 

Sorumluluğunuzun satışı yapmakla sona verdiğini düşünmeyin. Müşterilerinizin bir soruları veya sorunları olması halinde size kolayca, hızla ve ücretsiz olarak ulaşabilmelerini sağlayın.

 

Müşterilerinize Kendilerini Özel Hissettirin

 

Daha önce sizden alışveriş yapmış bir müşteriye sitenize tekrar giriş yaptığında adıyla hitap etmek veya doğum gününü kutlamak gibi küçük bir jest bile kendisini özel ve değerli hissettirecektir.

 

Mesaj ve Reklamlarla Bunaltmayın

 

Sitenizi veya mağazanızı zaten düzenli olarak ziyaret eden veya alışveriş eden bir müşteriyi sürekli mesaj bombardımanına tutmak gereksiz olduğu kadar müşteri açısından sıkıcı olabilir. Öte yandan müşterilerinizi özel indirimlerden, fırsatlardan veya çekilişlerden haberdar etmek, yeni ürünlerinizi tanıtmak için belirli aralıklarla duyurular yapmak satış grafiğinizi yükseltebilir. Dengeyi iyi sağlamak önemlidir.

E-Ticaret
E-ticarette Etkili Bir Satış Stratejisi 2 – Cross-selling
E-Ticaret
Bounce Rate’i (hemen çıkma oranı) düşürmenin yolları
Genel
Kanada’ya E-ihracat Nasıl Yapılır?