E-Ticaret

E-Ticarette Başarı İçin Dikkat Edilmesi Gereken 18 Altın Kural


E-ticaret, her gün önünden geçtiğimiz sokak mağazalarının içindeki her şeyi internete taşıyan garip bir kavram. Hemen hemen her esnaf, fiziksel mağazasında ne yaparsa daha çok satış yapacağını yılların tecrübesiyle öğrenmiştir. Peki daha yeni yeni alıştığımız e-ticarette başarılı olmak için ne yapmak lazım? Propars ailesi, e-ticarette kazanmak için gerekli 18 altın kuralı sizi için yazdı.

E-ticarette başarılı olmak için:

  1. Müşterilerin Alışveriş Yapmasını Kolaylaştırın

Sitenizi veya mağazanızı ziyaret edenlerin alışverişlerini en kısa zamanda ve en az adımda gerçekleştirmelerine imkân tanıyan bir site tasarımı tercih edin. Sitenizi ziyaret eden müşterilerin bilgilerini, inceledikleri ürünleri ve hatta sepetlerine ekledikleri ürün bilgisini saklayın ki; eğer alışverişi yarıda kesmek zorunda kalırlarsa daha sonra geri geldiklerinde kolayca devam edebilsinler. Hızlı ve pratik bir alışveriş tecrübesi hep sizi tercih etmelerini sağlayacaktır.

Sitenizi tarafsız gözle yorum yapabilecek yakınlarınıza deneterek yorumlatın. Denettiğiniz kişilerin bir kısmı internete yabancı, bilgisayar kullanmayı çok bilmeyen insanlar olsun. Onların yorumlarını dikkate alın ve sürekli daha kolay kullanımı olan e-ticaret siteleri araştırıp gerekirse sitenizi değiştirin.

  1. SEO Prensiplerine Dikkat Edin

    SEO prensiplerine önem vermek; arama motorları tarafından bulunmanızı kolaylaştırır ve aynı zamanda sitenizi; veya sanal mağazanızı ziyaret eden müşterilerin size kolayca ulaşmasını sağlar.

    Bu konuda bilgi sahibi değilseniz, SEO Nedir? başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.
  1. Detaylı ve Bol Resimli Ürün Açıklamaları Sunun

E-ticaretin doğası gereği müşterilerin alacakları ürünü ellerine alıp yakından inceleme şansı yoktur. Bu yüzden; ürünlerinizin detaylı açıklamalara ve birden fazla açıdan çekilmiş bol bol net fotoğraflara sahip olması önem taşır. Ürünün kendi orijinal resmi dışında paketinden çıkartarak çekeceğiniz özel resimleri, sizi rakiplerinizden de ayıracaktır. Potansiyel müşteri alacağı ürünü ne kadar çok görüp tanırsa; satın almaya karar vermesi o kadar kolaylaşır.

  1. Sürekli Değişen Kampanyalar Yapın

    Yapılan araştırmalara göre müşteriler bir kampanyanın sona ereceğini bir ürünün indirimli satıştan kalkacağını görürlerse, hemen satın alma ihtimalleri artıyor. Yıl boyunca aynı indirimleri ve fırsatları sunmak yerine kısa süreli kampanyalar düzenleyin ve duyurduğunuz bitiş tarihlerine uyun. Ayrıca sitenizde sürekli değişen fırsatlar bulmayı bekleyen müşteriler, yeni kampanya var mı diye bakmak için sık sık uğrayacaklardır.

  1. Ürün ve Fiyat Karşılaştırma İmkanı Sunun

Sitenize veya sanal mağazanıza gelen ziyaretçilere, inceledikleri ürünleri birbiriyle karşılaştırma imkanı sunun. Karşılaştırma işlemini kolay yapılabilir tutun. Ürünleri hem fiyat hem de özellik açısından karşılaştırma imkanı sağlayın. Ürün inceleyen ziyaretçinize, karşılaştırma yapabileceği muadil ürünleri siz gösterin. Bu sayede araştırma yapmak için başka sitelere bakma ihtiyaçları azalır ve sizin sayfanızda kalırlar.

  1. Az Bulunan Ürünleri Bulundurun

    E-Ticarette Başarı

    Popüler ürünler satmak size çok satış kazandırabilir; ama popüler ürünlerde rekabet de aynı oranda yoğun olacaktır. Oysa hedef pazarınızda eksikliği hissedilen, farklı sebeplerle temini zor olan  ürünler sunarsanız hem site trafiğiniz artar hem de kâr marjınız yükselir. Satış yaptığınız sektörde az bulunan ürünleri tespit edin ve hangilerini satabileceğinize dair bir liste yaparak işe başlayın.

  2. Ürünü Hızlı Gönderin Ve Ekspres Teslimat Seçeneği Sunun

    E-Ticarette Başarı

        Müşteriler ne satın alırlarsa alsınlar, istedikleri veya ihtiyaç duydukları şeyin kendilerine hemen ulaşmasını isterler. Alışveriş siteleri hakkında yapılan şikayetlere bakarsanız, müşterilerin en çok “Ürünün gelmesi çok uzun sürdü!” şeklinde şikayet ettiğini görebilirsiniz. Teslimatı en hızlı yapan satıcılar müşteri memnuniyeti sağlama konusunda öne çıkıyorlar. Bu nedenle teslimat sürenizi kısaltmak için elinizden geleni yapın. Düşünün ve ek çözümler üretin. Ürüne hemen sahip olmak isteyen müşteriler için, ek bir ücret karşılığında ürünü özel kuryeyle göndermek gibi ekspres teslimat seçenekleri de sunun.

  1. İkramda Bulunun

    E-Ticarette Başarı

        Müşterilerinize ücretsiz kargo, 1 alana 1 bedava, hediye çeki gibi ikramlarda bulunun. Bu tarz küçük ikramlar kârlı bir alışveriş yaptıklarını düşünmelerini sağlar. Bu ikramları onlara e-posta göndererek duyurursanız sırf bu fırsatları kaçırmamak için gelip alışveriş yapan; veya alışveriş esnasında hediye çeki kazanmak için sepet tutarını söylediğiniz miktara tamamlayan müşteriler sayesinde satışlarınız artacaktır.

  1. Kolay ve Organize Arama Fonksiyonu Sağlayın

Müşteriler ürünlerini mantıklı bir şekilde kategorilere ayıran ve kolay ulaşılacak şekilde organize eden mağazaları tercih ederler. Aradıklarını gereksiz yere uğraşmadan bulmalarını sağlayan bir arama fonksiyonu, müşterinin mağazanızda harcadığı zamanı kısaltır ve müşteri memnuniyetini artırır. Bunun için ürünlerinizi tanıtan anahtar kelimeleri dikkatle seçmelisiniz.

  1. Alışveriş Öncesinde, Sırasında ve Sonrasında Destek Verin

    E-Ticarette Başarı

Müşterileriniz alışveriş öncesinde soru sormak, alışveriş sırasında yardım almak ve alışveriş sonrasında karşılaştıkları sorunlar için size ulaşmak isterler. Onlara alışverişin her anında müşteri desteği sunun. Alışveriş yaptıktan sonra ellerine defolu ürün gelse bile, bunu bildirmek için sizi aradıklarında onlara karşı ilgili ve güleryüzlü, en önemlisi de kolay ulaşılır destek sunarsanız hatayı görmezden gelirler ve sitenize daha sonra tekrar gelirler. Her zaman ulaşılabilir olun ve desteği maksimum seviyede tutun.

  1. Ek Ürünler Önerin

Sattığınız bir ürünün kurulumu veya kullanımı için başka ürünlere ihtiyaç varsa, bu ürünü satın alan müşteriyi mutlaka uyarın; hatta bu ek ürünlerin sayfasına yönlendirin. Bu, yurt dışında “Upselling” olarak adlandırılan bir satış tekniğidir. Upselling ile ilgili detaylı yazımızı okumak için buraya tıklayın.

  • Bilgi Güvenliği Önceliğiniz Olsun

Tüketiciler alışveriş yapacakları siteleri veya mağazaları seçerken en çok bilgilerinin güvenliğine önem veriyorlar. SSL protokolü kullanmayan, müşterinin kredi kartı bilgilerini saklamadan önce onay almayan veya kredi kartının arkasında yer alan güvenlik kodunu kullanmayan satıcılar müşterilerine yeterince güvenli alışveriş imkanı sunmuyorlar demektir. Müşteriler ayrıca kendilerin güvenilir olduğu dünyaca bilinen farklı ödeme opsiyonları sunulmasını da tercih ediyorlar.

  1. Bağlantıları Test Edin

    E-Ticarette Başarı

Alışveriş sırasında müşterinizi başka bir sayfaya yönlendiriyorsanız linkin doğru çalıştığından emin olun. Yanlış bir sayfaya yönlendirilen veya hata mesajıyla karşılaşan müşteriler satın almaktan çabuk vazgeçer.

  1. Kargo Ücretini Saklamayın

Müşteriler satın alma işlemini tamamlayıp ödeme bilgilerini verme aşamasına gelmeden önce kargo ücretinin tam olarak ne kadar tutacağını bilmek isterler. Bu konuda kesin ve doğru bilgiyi müşterilerinize sunun.

  1. Farklı Ödeme Ve Farklı Kargo Seçenekleri Sunun

Müşteriler, daha önce bir aksilik yaşadıkları veya hoşlanmadıkları kargolardan yeniden ürün beklemeyi sevmezler. Sırf istemeyeceği bir kargo firmasıyla göndereceksiniz diye ürünü almaktan vazgeçen müşterilerin sayısını azımsamayın. Müşterilere farklı kargo seçenekleri sunun ve onları seçmekte özgür bırakın.

Western Union, farklı bankaların kredi kartları, kapıda ödeme, havale / EFT gibi çok sayıda ödeme seçeneği sunmayı da unutmayın. Zaten alışverişe para harcayan müşteriler, bir de ödeme yaparken banka komisyonu ödemekten nefret ederler. Kullanmak istedikleri, onlar için en kullanışlı ödeme biçimi hangisiyse onu seçmeleri için çok sayıda seçenek sunmanız, müşteri memnuniyetini arttıracaktır.

  1. Müşterilerinize Kendilerini Özel Hissettirin

Daha önce sizden alışveriş yapmış bir müşteriye sitenize tekrar giriş yaptığında adıyla hitap etmek veya doğum gününü kutlamak gibi küçük bir jest bile kendisini özel ve değerli hissettirecektir. Unutmayın, günümüz toplumunda giderek yalnızlaşan insanlar artık bir banka veya kuaför doğum günlerini kutladığında mutlu olur hale geldiler. Siz de onlara değer verdiğinizi, bazen bir kutlama, bazen bir hal hatır sorma ile gösterin. Onları hatırladığınızı belli edin.

  1. Mesaj ve Reklamlarla Bunaltmayın

Sitenizi veya mağazanızı zaten düzenli olarak ziyaret eden veya alışveriş eden bir müşteriyi sürekli mesaj bombardımanına tutmak gereksiz olduğu kadar müşteri açısından sıkıcı olabilir. Öte yandan müşterilerinizi özel indirimlerden, fırsatlardan veya çekilişlerden haberdar etmek, yeni ürünlerinizi tanıtmak için belirli aralıklarla duyurular yapmak satış grafiğinizi yükseltebilir. Dengeyi iyi sağlamak önemlidir.

  1. Dürüst Olun Ve Sözlerinizi Tutun

İnternetten alışveriş yapan müşteriler için güven çok önemlidir. Zaten aldıkları ürünü canlı canlı dokunarak, görerek alamadıklarından ve satın aldıkları mağazayı göremediklerinden tedirgin olan müşteriler, en ufak bir dürüst olmama durumunda sizi kafalarına kazırlar ve bir daha asla yakınınıza uğramazlar. Hatta tanıdıklarına sizi kötülerler. Onlara abartılı reklam diliyle, fazla süslenmiş bir ürün açıklaması bile yapmayın. Ürünü gereksiz yere fazla övmek bile müşterinin gözünde dürüst olmamaktır. Ödemesi gereken ek ücretler, kargonun net tutarı, ürünün kaç günde teslim edileceği gibi konularda açık, net ve dürüst olun. Tutamayacağınız sözler vermeyin.

Propars’ı Keşfet

İlgili yazılar:

E-Ticaret
Kobiler için yerel SEO ve önemi -I-
Genel
Ebay Ödeme Yöntemi Olarak Payoneer ile Anlaştı!
E-Ticaret
Gittigidiyor.com’da Başarılı Mağaza Nasıl Olunur?