E-Fatura

E-Faturanın Faydaları Neler? 2021’de Objektif Açıdan Okuyun!


Artık fatura işlemleri de dijitalleşti, peki e-faturanın faydaları nelerdir? Türkiye’de e-Fatura uygulaması 2010 yılından beri var, ancak e-Fatura kullananların sayısı daha çok son yıllarda arttı. Bunun tek sebebi zorunluluk kapsamının genişlemesi değil; e-Faturanın faydalarını gören firmaların  e-Faturaya gönüllü olarak geçmeleri.

Elektronik fatura nedir?

E-Fatura olarak anılan elektronik fatura, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olan elektronik bir belgedir. Türkiye’de 397 no.lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile tüzel kişiler için hayata geçirilmiştir ve 5 Mart 2010’dan beri uygulanmaktadır.

416 sora no.lu VUK Genel Tebliği ise uygulamayı gerçek kişilere de yaymıştır. 421 sıra no.lu VUK tebliğinin “Özel Entegratörlük” müessesesini hayata geçirmesiyle de uygulamaya geçmek çok daha kolaylaşmış ve bu sayede e-Fatura kullanımında büyük bir artış sağlanmıştır.

E-Faturanın formatı ve standartları Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenir. e-Faturada VUK gereği bir faturada yer alması gereken tüm bilgiler bulunur. Satıcı ile alıcı arasındaki iletişim de merkezi bir platform görevi gören GİB üzerinden gerçekleştirilir.

e-Fatura hakkında en çok sorulan sorulardan biri olan “e-Faturanın faydaları nelerdir?” sorusunun cevabını şöyle vermek mümkün:

e-Faturanın faydaları

1. e-Fatura, maliyetlerinizi düşürür

e-Faturanın size getireceğini en büyük fayda, maliyetlerinizi düşürecek olması. e-Fatura sayesinde artık kağıt ve zarf gibi kırtasiye masraflarına bütçe ayırmak zorunda değilsiniz. Ayrıca faturayı müşterinize dijital ortamda gönderdiğiniz için kargo masrafı da ortadan kalkar. Yasal zorunluluk gereği son 10 yılda kestiğiniz tüm faturaları saklamak zorundasınız. Kağıt faturaları arşivlemeye yaptığınız ciddi harcamadan kurtulun.

2. e-Faturayı kaybetmek imkansızdır

Matbu faturaların kargoda kaybolması gibi bir sorunu e-Fatura ile yaşamanız imkansızdır. Tüm işlem GİB’in sistemi üzerinden yürüdüğü için e-Faturanın alıcıya gönderildiğinin GİB’de de kaydı bulunur. Bu da doğabilecek herhangi bir anlaşmazlığın önüne geçer. Ayrıca yıllar önce kestiğiniz bir faturayı arşivinizin tozlu raflarında aramak zorunda kalmazsınız. Dijital ortamda sakladığınız geçmiş tarihli faturaları saniyeler içinde bulabilirsiniz.

3. Faturalama da ödeme de daha hızlı

Özellikle iyi bir aracı firma ile çalışıyorsanız size sunulan sistem üzerinden e-Fatura kesmek çok basit ve hızlıdır. Sistem üzerinden sadece tek tuşla e-Faturanızı kesip müşterinize otomatik olarak gönderebilirsiniz. Faturalama sürecinin bu kadar hızlı tamamlanması doğal olarak ödeme sürecinin de daha kısa sürede tamamlanmasında rol oynayacaktır.

4. Muhasebe işlemleri artık daha basit – E-Faturanın Faydaları Neler?

e-Fatura sayesinde fatura kesme, gönderme ve saklama işlemleri çok daha basit olduğundan ve çok daha kısa sürdüğünden, muhasebe işlemleri de basitleşecektir. Ayrıca, e-faturaya geçmeniz durumunda muhasebeciniz sizin hesaplarınızın takibini anlık olarak yapabilir. Bu da muhasebecinizin üzerindeki iş yükünün azalmasını sağlar. .

5. Raporlama çok daha kolay – E-Faturanın Faydaları Neler?

e-Fatura uygulaması mükellefler arasında bir veri standardizasyonu sağlamaktadır. Tıpkı fatura kesim, gönderim ve arşivleme süreçlerinde olduğu gibi e-Fatura sayesinde raporlama süreci de çok daha basit ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bu da maliyetten tasarruf ettiğiniz gibi emek ve zamandan da tasarruf etmenizi sağlar.

6. e-Fatura doğa dostudur – E-Faturanın Faydaları Neler?

e-Fatura uygulaması sayesinde artık kağıt faturalara ihtiyaç kalmamaktadır. Bu da daha az ağaç kesilmesini sağlar ve e-Faturayı doğa dostu bir uygulama haline getirir. Ayrıca, faturaların arşivlenmesi de kağıt fatura biçiminde değil dijital ortamda yapılır. Kargolama sürecinin ortadan kalkıyor olması bile kağıt kullanımının azalmasını sağlayan etkenlerden biridir.

7. Kayıtdışı ekonominin azaltılmasına katkı sağlar

e-Fatura uygulamasına 2010 yılında geçilirken en önemli amaçlardan biri de kayıt dışı ekonominin azaltılmasıydı. e-Fatura sayesinde naylon fatura gibi süreçler tarihe karıştığı için kayıtdışı ekonominin azaltılması mümkün olabilmekte ve böylece ülke ekonomisinin kayıtdışı işlemlerden zarar görmesinin önüne geçilmektedir. Ayrıca e-Fatura uluslararası yatırımcı için vergi uyumunu kolaylaştırdığından ülkeye yabancı yatırımların artmasında da rol oynar.

e-Faturaya geçmek zorunlu mu?

e-Faturaya geçmek bazı mükellefler için yasal bir zorunluluktur. Üstelik, her geçen yıl bu zorunluluk kapsamı genişlemekte ve e-Fatura uygulaması daha da yaygınlaşmaktadır. Mevzuattaki değişiklikleri takip ederek zorunluluk kapsamında yer alıp almadığınızı öğrenebilirsiniz.

Ancak e-Fatura sizin için yasal bir zorunluluk değilse bile bu uygulamaya geçebilirsiniz. Yukarıda saydığımız faydalardan yararlanabilirsiniz. Sorusunun ayrıntılı yanıtını bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

e-Faturaya geçmenin en pratik ve hesaplı yolu Propars

İster e-Faturaya geçmeniz zorunlu olsun, ister yukarıda saydığımız avantajlar nedeniyle zorunlu olmasanız bile e-Faturaya geçmek isteyin, ihtiyacınız olan her şeyi Propars’ta bulabilirsiniz. Kullanımı çok kolay ve pratik olan Propars aynı zamanda çok hesaplı bir çözüm.

E-Faturanın avantajlarından faydalan.

Ön muhasebeden yararlan.

Stok yönetimi ve e-ticaret yönetimi

Sipariş ve müşteri yönetimi,

ve daha pek çok konuya kadar birçok farklı ihtiyacınızı karşılamak için Propars’ı inceleyebilirsiniz.

Hâlâ kararsızsanız, hemen şimdi bir Propars uzmanı ile iletişime geçin.

E-İhracatta E-Fatura Kullanın

E-İhracat işlemlerinizde ücretsiz e-fatura kullanabilirsiniz. Yurt dışından gelen siparişlerinize tek tuşla mikro ihracata uygun fatura kesebilirsiniz. Propars’a ulaşın!

İlgili Blog Yazıları:

– E-Fatura Ve E-Arşiv Hakkında Güncel 25 Soru Cevap

  • E-Fatura Geçin

e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter’de 2018 ile gelen düzenlemeler

E-Fatura
Propars ile e-Faturaya Ücretsiz Geçiş
E-Fatura
E- Fatura Uygulamasındaki Yenilikler 2022 – Gelir İdaresi Başkanlığı
E-Fatura
e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defterde 2022 ile Gelen Düzenlemeler