E-Ticaret

Doğru Ürün İade Politikasıyla Kazanın


İnternetten alışveriş etmeyenlerin bu davranışları için gösterdikleri sebepler arasında açık ara birinci olan, aldıkları ürünü iade etmeleri gerekirse sorun yaşamaktan korkmalarıdır. Fiziksel mağazaları sanal mağazalara tercih edenleri olduğu kadar tecrübeli online müşterileri de sizin sitenizden alışverişe ikna etmenin en kesin yolu iade politikanızdan geçer.

 

Müşterilerin endişelerini gideren, hakkını koruyan ve memnuniyetini gözeten bir iade politikası, özellikle e-ticarette, aynı zamanda etkili bir pazarlama aracıdır. Sattığınız ürünlerin iadesini mümkün kılmak, hatta kolaylaştırmak, müşterilerin size güvenmesini başarmakla kalmaz, bir sorun yaşanması halinde kendinizi affettirmenizi ve haklı bir şikayeti memnuniyete çevirmenizi sağlar.

 

İade politikanızı belirleyin

 

Konu ürün iadesi olduğunda ülkemizde ve dünyada bazı markalar tam anlamıyla koşulsuz iade politikaları ile öne çıkıyor. Düşük kâr marjlarıyla faaliyet gösteren, sınırlı satış hacmine sahip, küçük veya orta ölçekli bir firmaysanız, bu tür bir iade politikasının getireceği maddi külfeti kaldıramayabilirsiniz. Bu sebeple müşteri memnuniyetinden ödün vermeden rekabet gücünüzü artıracak bir politika belirlemenizde fayda var.

 

İade süresi – Esnek veya mümkün olduğu kadar uzun iade süreleri müşterilerin endişelerini giderir ve satın almaya karar vermelerini kolaylaştırır. İade etmek için acelesi olmayan müşterilerin hem zamanla ürünü kullanmaya alıştıkları, hem de iadeyi düşünmelerine yol açan ufak tefek şikayetlerin önemini yitirdiği görülmektedir. İade sürelerinizi uzatarak satışlarınızı artırmakla kalmaz, iade oranınızı da azaltırsınız.

 

İade koşulları – İade için hangi sebepleri geçerli kabul edeceğinizi, bir ürünün iadesine engel teşkil edecek durumları (ambalajın açılması, ürünün zarar görmüş olması, vb.) belirleyin. İç çamaşırı gibi iade kabul edemeyeceğiniz ürünler varsa, bunların hangileri olduğunu ve sebeplerini müşterilerinize açıklamaya hazır olun. İade koşullarınızı belirlerken katı ve olumsuz bir tavrın size müşteri kaybettireceğini hesaba katın.

 

Para iade biçimi – İade kabul ettikten sonra müşterinize geri ödemeyi nasıl yapacağınız önemli bir detaydır. Bu konuda da esnek olmak ve mümkün olduğu kadar fazla seçenek sunmak size müşteri memnuniyeti olarak dönecektir. Müşterinin yaptığı ödeme şeklinde para iadesi, sitenizden yapılacak başka bir satışta kullanılmak üzere kredi veya hediye çeki verilmesi, aynı veya muadil ürünle değişme imkanı sunulması gibi yaygın seçenekler mevcuttur.

 

Yapılacak kesintiler – Kargo bedelini, sattığınız ürünün yerine yenisini koymak için yaptığınız masraf olan stoklama ücretini, eğer mağazanız bir sanal pazaryerindeyse satış üzerinden ödediğiniz ücreti iade edeceğiniz miktardan düşebilirsiniz. Bu kesintileri iade sözleşmenizde mutlaka belirtin.

 

İade koşullarınızı duyurun

 

İyi araştırılmış, sitenize ve sattığınız ürünlere uygun, anlaşılması kolay ve tüm olasılıkları öngören bir iade sözleşmesi sizi de, müşterilerinizi de korur. İade politikanıza sitenizde kolayca ulaşıldığından, maddelerin sade ve anlaşılır bir dille yazıldığından, gelebilecek soruları cevapladığından emin olun. İade sürecinin her adımını anlatın. Müşterilerinizin iade politikanız hakkında yaptığı yorumlara sitenizde yer verin.

 

İstikrarlı ve güvenilir olun

 

Koşulsuz iade demek koşulsuz demektir. Sırf kulağa hoş geliyor diye tutamayacağınız sözler vermeyin. Duyurduğunuz iade koşullarına sadık kalın. Bir değişikliğe gitmek zorunda kalırsanız bunu erkenden ve yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek şekilde duyurun. Koşullar değişmeden önceki taahhütlerinizi yerine getirin. Personeliniz iade politikanız konusunda bilgili olsun, gelebilecek tüm sorulara eksiksiz ve doğru cevap versin. Sizden, tedarik zincirinizden, kargo şirketinden veya üründen kaynaklanan bir sorunda sorumluluğu üstlenin ve hatanızı telafi etmek için masraftan kaçınmayın. Ürün iadesi gibi olumsuz bir durumu, doğru yaklaşımla lehinize çevirin.

Genel
Wish Platformunda Nasıl Satış Yapılır?
E-Ticaret
İnstagram’dan Müşteri Çekmek İçin 4 İpucu
E-Ticaret
İnternetten Ne Satacağınıza Karar Vermeden Önce Bu Yazıyı Okuyun