E-Ticaret

Amazon’da bir dükkan, Çeşme’de bir yazlık.


E-ticaret 2008’den itibaren o kadar büyük bir ivme kazandı ve o kadar hayatımıza girdi ki e-ticaretin olmadığı bir dünyayı hatırlamakta zorlanabiliriz. İster patron olun, ister küçük üretici ya da çalışan, yolunuz ille bir yerlerde e-ticaret ile kesişecektir. Amazon’da bir dükkan sahibi olmak artık hiç de zor değil. Hatta düşündüğünüzden daha kolay.

10 sene öncesine kadar e-ticaret yapmak, mağaza açmak büyük yatırım gerektiren, sonu belirsiz bir tatlı macera gibi görünüyordu. Piyasaya ilk giren büyük oyuncular dahi kar etmekte zorlanıyor, bunun karşılığında düşük karlılık ve büyük reklam harcamaları ile dönmeye çalışıyordu. Henüz hala internette alışveriş yapmanın güvensiz, kredi kartı kullanmanın hata olduğu düşünülen dönemlerdi. E-ticaret için piyasanın yeterli büyüklüğe ulaşmadığı ve öncü grupların yol yordam bulmak için yaptıkları denemelerin ancak sonraki oyunculara yarayacağı henüz bilinmiyordu.

Toplam perakende ticareti asla yakalayamayacağı düşünülen bu dönemler nihayet geride kaldı. Artık köşe başındaki dükkan dahi, kendi ürettiği ürünü diğer şehirlere, hatta diğer ülkelere satma  hedefleri yapıyor. Dünya küçüldü, biz büyüdük, internet ise coğrafik uzaklığı önemsiz hale getiren dev bir pazara dönüştü.

Her şey Amazon’la başladı.

Jeff Bezos’un  2 arabalık garajında kurulan ve “internetten kitap satmak” gibi basit bir fikirle yola çıkan Amazon, perakende ticaretin akışını değiştirdi. Bezos, en kolay satılabilir ürün olduğu için kitabı seçmişti ve tabi kendisi de kitaplara meraklıydı. Henüz girişimciliğin kitabı yazılmamış, jargonu oluşmamışken, iyi kazandığı bir işi terkederek Ferrari’sini satan ilk bilge olan Bezos, şu anda dünyanın en zengin insanları arasında.

Cadabra’dan Amazon’a

Cadabra; Abra Cadabra’nın büyülü kelimesi olarak seçilmiş isimdi ancak kısa zamanda abra cadabra’dan çok kadavrayı hatırlattığı farkedilerek değiştirildi. Müşteriler fiziki kitapçılar yerine Amazon’u tercih etmeye başladılar. Kitapseverler, okudukları kitaplar hakkında eleştiri yazabilecekleri alanlara kavuştuklarında, Amazon, fiziki dünyada olmayan bir mecrayı açmış oldu. Paylaşılan kitap yorumları, ilk oluşan katma değerli içeriklerdendi, dolayısı ile etrafında hemen bir topluluk oluşturdu.  90’ların sonunda Amazon hala daha bir ticaret sitesinden çok komünite olarak görülüyordu.

İlk Milyar Dolarlar

1995 senesinde kurulan Amazon’un kar etmesi o kadar kolay olmadı. 99’da ilk defa milyar doların üzerine çıkan satışlar herkesin yüzünü güldürdü, hatta Bezos’u Time’ın kapağına taşıdı. Ancak çok değil sadece 2 sene sonra Jeff Bezos 1,4 milyar USD zarar açıkladı.
Tam o aşamada Bezos strateji değiştirmek yerine pes etseydi, dünya ticaret tarihi nasıl gelişirdi, kim Amazon olurdu? Ya da bir Amazon olur muydu bilinmez ama Bezos bekleneni yaptı; pes etmek yerine başka büyük markaların ürünlerini de Amazon’da satmaya başladı.

300 milyon müşteri

Amerika’daki online perakendenin %45’ine sahip olan Amazon’da 300 milyon müşteri yaşıyor. Yaşıyor diyoruz, çünkü nerde ise market alışverişlerini dahi ordan karşılıyorlar. Amazon mobil uygulamanın aylık kullanıcı sayısı 30 milyon. Sadece depolarında çalıştırdığı akıllı robot sayısı 40bini geçiyor. Amazon Prime müşterisi ise 55 milyon ve giderek artıyor.
540binden fazla çalışanı olan Amazon, bu popülasyonu ile dünyadaki 60 ülkeden daha kalabalık bir grup oluşturuyor.

Whole Foods’u 14 milyar USD’a satın aldı.

90 binden fazla çalışanı olan ve doğal beslenme trendi ile Amerika’nın en sevilen markalarından biri haline gelen Whole Foods’un yeni sahibi de amazon.com oldu. Pek çok kişi Amazon’un neden böyle bir hamle yaptığını, video, e-kitap, sinema derken eğlence sektöründen nasıl gıda sektörüne kaydığını merak etti. Neticede 2017’de gerçekleşen bu satın almanın organik gıda pazarını etkileyeceği bir gerçek.

 

Değişen Ticaret Alışkanlıkları

Amazon’un tekelleşmesinin önüne geçilemez gibi görünüyor. Bir kere insanlar ordan alışveriş yapıp, kendilerini her geçen gün daha iyi tanıyan algoritmaların ellerine teslim olunca, önerilen ürünlerle yönlendirilen tüketim alışkanlıkları yeni formlar kazandı.

Amazon, nasıl birden “Herşey Mağazası” Oldu?
Amazon, online kitap perakendecisi olarak başladı; Bezos’un dünya çapındaki edebiyat talebini, düşük fiyatlı kitaplarla ve basılan çok sayıdaki kitabıyla birlikte gösteren araştırması sayesinde. Yavaş yavaş CD, DVD, oyuncak, elektronik ve daha fazlasını satmaya başladı. Şu anda hem film yapıyor, hem de Washington Post’un sahibi 🙂

Amazon ve Markaları

Birçok büyük perakendeci ile olduğu gibi Amazon da birden fazla markası var. Ürünler Amazon.com, AmazonFresh, Prime Pantry, Prime Now, Amazon Go ve / veya Whole Foods Market’te satılıyor. Amazon’un  Wickedly Prime gibi bazı markalarını satın almak için bir Amazon Prime üyeliği gerekiyor.
2014 yılında Amazon, bebek bezleri ve (eski adıyla) “Diapers” olmak üzere bir dizi yerel ürün olan Amazon Elements’i piyasaya sundu.

 

Amazon Web Siteleri

Amazon’un sahip olduğu web sitelerinden en ünlüleri Goodreads ve IMDB. Diğerleri arasında:
a9.com  AbeBooks.com  amazon.com  alexa.com  Internet Book Depository BookFinder.com  China Curse Digital Photography Review Fresh Box Office Mojo Withoutabox Junglee.com Local Marketplace Payments Twitch.tv Wireless Woot.com Zappos souq.com sayılabilir.

Amazon, piyasa değeri ile ilk trilyon dolarlık şirket olma yarışında. Bu yıl, hisse fiyatı için 1.000 $’ın üzerine çıkılması da dahil olmak üzere birçok kilometre taşı kat edildi. Kısa bir süre önce, şirketteki% 17 hisseye sahip CEO Jeff Bezos’un dünyadaki en zengin adam olduğu bir dönem de yaşandı.

İnsanların alışveriş yapma biçimini değiştiren Amazon, müşterinin cüzdanının ötesinde, enflasyon, iş veya yatırım  anlamında, doğrudan veya dolaylı olarak ekonomik faaliyetleri de etkiliyor. Ve ARTIK AMAZON Türkiye’ye geliyor!

E-ticaret Kargo Hizmetlerini Nasıl etkiledi?

ABD’de kargo / lojistik rakamları rekor düzeyde seyrediyor ve pek çok uzman bunu “Amazon etkisi” olarak adlandırıyor. Online perakendenin artan sayısını karşılamak üzere, önce kargo şirketleri teknoloji ile uyumlu çalışmak zorunda kaldı. Benzer bir süreci Türkiye’de de yaşadık. Hepsiburada, İdefiks gibi e-ticaretin ilk oyuncuları, piyasa faaliyet gösteren kargo firmalarını, değişen çağa ayak uydurmaya zorladı. Nihayetinde, otomatik paket takibi ve izleme sitemlerinin 3. party arayüzlerle çalışmasını sağlayan birimler erkenden ve büyüyen talep doğrultusunda uygulamaya geçti. Bu sayede kargo şirketleri çok hızlı büyüdüler ve teknolojiyi de erken uygulayan inovatif firmalara dönüştüler. Bu sürece giremeyen ve hala toparlanamamış olan bir PTT’im kaldı geride.

Amazon Etkisinin Geleceği

E-ticaret yavaşlama belirtileri göstermiyor, aksine büyümeye ve evrilmeye devam ediyor. Amazon’ın en yeni numaraları, 2014 yılında üçüncü taraf satışlarının% 100 arttığını ve şu anda toplam e-ticaret cirosunun% 40’ını oluşturduğunu gösteriyor. Amazon, tüm dünya pazarı ile daha küçük satıcıları ve üreticileri bir araya getirerek, sahip olduğu muazzam müşteri tabanından faydalanmalarını sağlıyor.

Amazon’da Dükkan Açmak

Amazon’da dükkan açmak çok kolay. Propars’ın sanal ticaret entegrasyon paketleri bunu sizin için bir kaç saatte yapıyor. Stokları tek bir ekrandan kontrol etmenizi sağlıyor, e-fatura kesiyor. Vs. Bu konuda detaylıca okumak isterseniz, Propars Blog’daki
http://blog.propars.net/amazonda-satis-yapmak-amazonda-magaza-acmak/
yazısına bakmanızı tavsiye ederim.
Perakende ile ilgileniyorsanız, zaten bir noktada ticaretinizi dijital ortama taşımak isteyeceksiniz. Ya da buna mecbur kalacaksınız. Bu durumda yaşadığınız şehirdeki, bulunduğunuz sokaktan geçecek ya da sizi radyo ilanı ile duyup gelecek kaç yüz bin milyon müşteriniz olabilir ki? Amazon size bunları altın tabakta sunuyor. İster Portekiz’e sat, ister Almanya’ya diyor.

Dünyanın her yerine satabiliyor olmak dahi 10 sene öncesine kadar büyük bilgi / yatırım gerektiren, koca koca şirketlerin tekelinde değil miydi?
Şimdi ise sanal mağazalarımız ve onların ulaştığı potansiyel müşterilerimiz kadar büyüğüz. Ticaret artacak, birikimler artacak, emeklilik yaklaşacak. Eh bir de yazlık düşünmenin vakti gelmemiş midir?

 

İlgili yazılar:

– Amazon’da Satış Yapmak ve Amazon’da Mağaza Açmak

– 2018’de fiziki mağazanızı internete taşıyın

– İnternette Satış Yapma Yöntemleri

 

 

E-Ticaret
2022 Yılında KOBİ’lerin Hayatını Etkileyecek Teknoloji Trendleri
E-Ticaret
E-ticaret rehberi 3. Bölüm: E-ihracat ile tüm dünyaya sat!
E-Ticaret
Doğru Ürün İade Politikasıyla Kazanın